Allt inför bostadsköp - vad behöver du?
Handpenning
Handpenning är den delen av betalningen du betalar i förskott i samband med kontraktskrivning, och kan ses som en säkerhet för säljaren att du är seriös och inte kommer dra dig ur bostadsköpet. Vanligtvis uppgår handpenningen till 10 procent av bostadens pris. Det är viktigt att komma ihåg att handpenning och kontantinsats inte är samma sak, då dessa ofta blandas ihop.
Kreditprövning
En kreditprövning görs av banken när de fattar beslut om du får låna pengar till ett bolån eller inte. En kreditprövning visar på förmågan att kunna betala lånesumman, och avgör din förmåga att kunna betala räntan och amortering på lånet.
Inteckning
Inteckning är en inskrivning i ett register av ett visst belopp och innebär att man får ett pantbrev som krävs om fastigheten skall användas som en säkerhet till lånet. En inteckning görs hos Lantmäteriet, och tar du ut en inteckning hos Lantmäteriet tas en stämpelskatt på 2 procent av fastigheten. Observera att inteckning inte används vid köp av en bostadsrätt, eftersom de inte räknas som fast egendom.
Lånebelopp
Lånebeloppet är den totala summan pengar du ansöker om att låna för att köpa bostaden.
Belåningsgrad
Belåningsgrad är ett mått på hur mycket du har lånat i relation till bostadens marknadsvärde. Du kan enkelt räkna ut belåningsgraden genom att dela ditt bolån med bostadens värde. När du köper en bostad får du maximalt ha 85 procent i belåningsgrad.
Lånevillkor
Lånevillkor är de bestämmelser och regler du och banken har kommit överens om när du har avtalat om ett bolån. De anger bland annat hur stor din bolåneskuld är, vad du ska betala i ränta och amortering varje månad och hur lång tid lånet löper för. De visar även vad den effektiva räntan är, eventuella extra kostnader, möjligheten att betala av lånet snabbare och vad som händer om du inte betalar som du ska.
Kontantinsats
Kontantinsatsen är det belopp som du själv måste betala när du köper en bostad, och som du inte kan låna till. Kontantinsatsen måste motsvara minst 15 procent av bostadens värde, då man endast får låna upp till 85 procent av bostadens värde.
Köpeskilling
Köpeskilling är den slutsumma som köparen och säljaren har kommit överens om att köparen ska betala för bostaden, kan även kallas försäljningspris eller slutpris. Den är officiellt nedskriven i köpekontraktet, och ligger till grund för bland annat storleken på handpenningen och mäklarens arvode.
Medlåntagare
Medlåntagare är en person som står med på lånet och delar ansvaret tillsammans med en huvudlåntagare. Att använda sig av en medlåntagare stärker oftast kreditvärdigheten, då medlåntagare ger banken ytterligare en säkerhet om det är så att huvudlåntagaren inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Det är vanligt för yngre personer att använda sig av medlåntagare, då det kan vara svårt att som ung att bli beviljad ett stort bolån då inkomsten eller kreditvärdigheten inte är hög nog.
Pantbrev
Pantbrev är ett bevis på att en inteckning av fastigheten har gjorts, och kan ses som den säkerhet banken har av fastigheten.
Grönt lån
Grönt lån är en typ av bolån med ett avdrag som endast ges till energieffektiva fastigheter som uppfyller vissa hållbarhets- och energiklass krav.
Bolånetaket
Bolånetaket är en bestämmelse som säger att du inte får låna för mer än 85 procent av bostadens värde och infördes 2010 för att förebygga att svenskar skulle bli för högt belånade och få problem när räntorna stiger och bostadspriserna sjunker. Bolånetaket kan ses som gränsen för hur högt ditt bolån får vara, där resterande del av bostadens kostnad måste betalas med hjälp av en handpenning.
Lånelöfte
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som ger en indikation på hur mycket pengar du kan låna. Lånelöftet är ett preliminärt besked som bygger på hur mycket du tjänar och hur din ekonomiska situation ser ut. Ett lånelöfte är ett vanligt krav för att kunna vara med i en budgivning.
Bolånekalkyl
Med hjälp av en bolånekalkyl får du en överblick över hur mycket du får låna och hur mycket lånet kommer att kosta. Den visar bland annat hur mycket du behöver amortera och hur stor som är räntekostnad, och hur olika räntenivåer skulle påverka den totala boendekostnaden.