Lånelöfte - vad är det?
Ett lånelöfte är ett skriftligt förhandsbesked från långivaren om hur mycket du kan få låna för att köpa en bostad. Det görs en första kreditprövning och kontroll av din återbetalningsförmåga med stöd av de uppgifter du lämnat och genom att ta en kreditupplysning. Vid kreditprövningen räknar banken på hur mycket du kan lägga på ett nytt boende och bestämmer om du har en återbetalningsförmåga för lånebeloppet du ansöker om.
Det går ganska snabbt att både ansöka och få besked om lånelöfte och du kan ansöka om lånelöfte från vilken bank eller långivare du vill. Lånelöftet ger dig en tydlig ram för din budgivning eftersom den sätter en gräns för hur mycket du potentiellt kan få låna. För en smidig process kan det vara bra att skaffa ett lånelöfte redan innan du går på visning eftersom det ibland kan gå väldigt fort från visning till budgivning. Det är till exempel inte ovanligt att mäklaren kräver att få se ditt lånelöfte för att du ska få vara med i budgivningen. Lånelöftet gäller under en begränsad tid som exempelvis sex månader och du måste inte utnyttja det.
Ett lånelöfte kostar inget att ansöka om och är inte bindande för banken eller för dig. Det betyder att lånelöftet inte ska ses som en för garanti att du får låna, eftersom lånelöftet baseras på en preliminär kreditprövning och utan att ha en specifik bostad vid tidpunkten för lånelöftet.
Skulle dina ekonomiska förutsättningar förändras eller om någon omständighet påverkar din betalningsförmåga kan långivaren neka dig ett lån. Det skulle också kunna vara att långivaren inte bedömer att värderingen av den tilltänkta bostaden är rätt och att de därför inte anser ha tillräckligt med säkerhet för att bevilja det belopp som du söker.
Hör därför alltid av dig till långivaren i god tid innan du skriver avtal och försäkra dig om att du får lånet. Kom ihåg att det är först när du gör en skarp låneansökan för en specifik bostad som långivaren gör en definitiv kreditprövning. Är dina förutsättningar desamma som när du fick lånelöftet och om den bostad du vill köpa överensstämmer med uppgifterna i lånelöftet, brukar man normalt sett bli beviljad lånet.
På samma sätt som banken inte är bunden till lånelöftet är inte du heller bunden till just den långivaren som du fick lånelöftet av när du vill ansöka om ett skarpt bolån. Du gör alltid bäst i att jämföra långivare innan du bestämmer dig - för att se till att du får bästa möjliga lån och villkor.